Alla inlägg under mars 2009

Av Peter Johansson - 10 mars 2009 19:28

Det är inte bara hockeylaget i Timrå som har problem att få ordning på spelet i egen zon. Även jag.


Hur ska man tänka?

På den "stora zonkartan" syns det att vi bor i zon 4.

http://www.tradgard.org/svensk_tradgard/zonkarta/zonkarta_stor.html


Vi tycker själv att vi i det närmaste bor i minst zon 5, men hur mycket kan man påverka med placering och läge. Undra om det finns någon litteratur som man kan använda för att få bonuspoäng?


Skulle kanske se ut så här.

Vindskydd +0,3

Vintertäckning med halm +0,2

Djupsäng + 0,8


Skulle vara riktigt fräckt att göra en egen zonkarta på tomten med dess olika mikroklimat och se hur mycket man kan påverka.


Jag tror tamme tusan att jag ska göra detta.

Av Peter Johansson - 10 mars 2009 06:06

OJ OJ OJ


Det här känns inte som en tisdags morgon, utan som en måndags. Idag ska man tillbaka till jobbet efter tre dagar av föräldraledighet. Jag känner mig precis så trött jag bruka göra en måndagsmorgon. 


Bussen kommer snart, jag tror att det får bli att slumna in något och kanske drömma mig bort bland växthusen i katalogen på toaletten. Vi får väl alltid drömma oss bort och önska att något mirakel händer i framtiden. DVS. att det någon gång står ett växthus på tomten färdigt för att odla.





Av Peter Johansson - 9 mars 2009 18:05

Här är den, den "fantastiska" trädgårdsodlingen.


Nu börjar det närma sig. Först ska bara 72 centimeter snö bort, samt ett par centimeter tjäle. Tjälen är i alla fall snabbt ur backen då det är mest sand här hemma.

 Vinterträdgård

Pumporna växer på, snart kommer fjärde bladet fram.


Hoppas att jag får mina frön snart som jag beställde förra veckan. En av påsarna innehåller rejäla frön av typen Atlantic Giant.
Av Peter Johansson - 9 mars 2009 07:20


Måndagsväder, ingen vår i sikte.


Nästan tio centimeter snö till inatt, då är det bara 80 centimeter innan allt har smällt bort och det börjar bli odlingsbart.


Idag tänkte jag upplysa er att det är ingen mening att försöka att komma och snoka i mina odlingar om ni är av arten ogräs.


Trädgårdsvakten

För då komer nämligen våran trädgårdsvakt, han älskar att dra upp och slita isär svinmolla, kvickrot och tistlar. 


I år när det blir en större odling finns det lite små funderingar på att göra en utskiksplats för vakten, så att han kan hålla ännu bättre koll på oönskade gäster.

Av Peter Johansson - 8 mars 2009 18:00

Här ska våran nya trådgårdsodling ligga. Bilden är tagen 2006 i samband med att vi konverterade vårt nyinköpta hus till vattenburen värme.


Som bilden tydligt visar finns det ingen jord här, utan bara sand, sand och åter sand. Gladast för det blir nog våran lilla grabb som inte kommer att kunna gräva bort all sand från sin sandlåda. Vi funderar fortfarande hur stor låda han ska få, 20 eller 100kvm.


För att få lite ordning på odlingen började vi ifjol med att plantera i lastpallskragar, det visade sig jäkligt bra. Så i år blir det mer storskaligt och troligtvis i "hemmagjorda" kragar med dimensionerna l=5000, b=600, h=20.


Jag har även börjat snegla in på Nils Åkerstedt sätt att odla med bara sand och gräsklipp. Tror att jag måste köpa lite litteratur som han har skrivit i ämnet.


Av Peter Johansson - 5 mars 2009 11:14

Oj oj oj det kommer nog inte gå så bra, några personer har redan påpekat för mig att jag stoppde ner fröna alldeles för tidigt i jorden. Det dom inte vet är att jag gjorde det för att prova, jag har självklart andra frön kvar i påsen.


Idag fick de (pumprna) nya krukor så att de kan växa på sig ytterligare, lite konstigt måste jag nog tycka att det är den kortare pumpan som kommer att få nästa bladpar först.


Idag satt jag även om purjolöken, gräslöken och lite kryddväxter jag sådde tidigare.


Oh shit nu måste jag fixa fram lite lunch till lillkillen.

Av Peter Johansson - 2 mars 2009 21:10

Nu finns även jag med i bloggosfären. Här tänkte jag dela med mig av min första riktiga odlingssäsong i trädgården.


Tänkte även passa på att redovisa delar av den prestigefyllda tävlingen på Fastighetskonteret i Sundsvall. Vem som har den största pumpan i slutet av september. Alla medel är tillåtna.


Pumporna är för tillfället 11 respektive 6 centimeter ovanför jorden.

Tidigare månad - Senare månad
Skapa flashcards